Cine sunt copiii care nu mai simt magia sărbătorilor?

Cum se simte Crăciunul? Să fie mirosul de vin fiert cu scorțișoară ori cel de mandarine? Să fie bradul, cadourile ori poate colindele ce-mi alintă urechile? Să fie întreaga famile reunită de sărbători și poveștile citite de bunici la căldura sobei? Eu parcă tind să cred că-s toate și încă ceva. Este farmecul Crăciunului care cuprinde oamenii și îi face să fie mai buni. De-a lungul anilor am remarcat cum oamenii devin mai sufletiști în această perioadă și sunt mai bucuroși să dăruiască decât să primească. E un sentiment pe care l-am trăit extrem de profund anul trecut în cadrul poiectului caritabil „Arată că-ți pasă!”. Cred că a fost prima ocazie în care am reușit să înțeleg cum e să ajungi să-ți pese cu adevărat și de altcineva, în afară de cei apropiați ție, și să faci tot posibilul să-i ajuți să le fie mai bine.

Anul acesta, am avut bucuria să retrăiesc acest sentiment, doar că lucrurile s-au mai schimbat puțin. Dacă anul trecut băteam din ușă-n ușă pentru a strânge bănuți pentru două familii cu o situație financiară precară, acum ne dorim să ajutăm copiii din „Centrul de primire în regim de urgență și copiii străzii”Iași. După luuungi dezbateri am ajuns la concluzia că vrem să-i ajutăm pe copii să simtă și ei bucuria sărbătorilor așa cum o simțim noi acasă.

Cine sunt copiii care nu mai simt magia sărbătorilor?

Ei bine, ei sunt copiii care nu au primit grijă, atenție sau căldură sufletească din partea părinților, care practic au fost uitați. Ei nu au avut o copilărie prea fericită, au trăit în condiții pe care ne este greu numai să ni le imaginăm, nu au avut acces la educație și au resimțit lipsurile și problemele mult prea devreme. Când am plecat de la centru eram copleșiță de emoții, răvășită și știam că trebuie să facem ceva să le schimbăm situația actuală. Am simțit că noi, ASFI,  am putea să contribuim cumva la evoluția lor.

Cum  ne propunem noi să-i ajutăm?

Noi strângem bănuți, cărți, hăinuțe și jucării prin intermediul activităților noastre: concertul de colinde de pe data de 5 decembrie de la „ Casa de cultură a studenților”, concertul de colinde de la Mitropolie de pe 8 decembrie, Bibliothèque d’hiver ( un „bazar” de cărți, reviste și viniluri) și o proiecție de film. Banii pe care îi vom strânge vor fi folosiți pentru o bibliotecă, materiale didactice, materiale pentru terapie ocupațională și pentru alte lucrușoare de care copiii au atât de mare nevoie. Dorim să le formăm un cadru cât mai plăcut pentru desfășurarea activităților educaționale.

cover_evenimente

Totodată, vom organiza o zi în care vom desfășura activități educative cu copiii, vom petrece timpul ascultându-i și jucându-ne cu ei. Îi vom încuraja să-și urmeze visurile, să se apropie de lectură și implicit de cultură. Le vom oferi „o zi altfel”.  Spre seara îi va vizita Moș Crăciun, ca să le ofere cadouri și să le readucă zâmbetul și gingășia copilăriei.

Ceea ce-și propune ASFI, de fapt, este să le ofere copilașilor atât materialele necesare pentru a li se deschide ușa spre educație și cultură, cât și o zi specială, în care ei să se simtă fericiți, iubiți  și importanți. Exact așa cum e normal să se simtă orice copil.

 

 de Ana PLUMB

Post a comment