Marea hoinăreală printre opere de artă (Soirée de film)

12 decembrie, Anticariatul Grumăzescu, ora 19

Vă spuneam zilele trecute că povestea ACP continuă. Nu v-am mințit!

Aseară, venită în grabă prin ploaia-ninsoare de afară, cu părul vâlvoi, intru în anticarit. Acolo, parcă în contrast cu vremea de afară, mă izbesc de o căldură plăcută. Atmosfera este una care prevestește sărbătorile de iarnă. Câțiva oameni sunt deja așezați pe scaune, ceilalți trebăluiesc oferind ceai și gustări invitaților, în timp ce domnul Grumăzescu îi poftește pe oaspeți să se așeze comod. Ascultăm colinde în așteptarea celorlalți, iar motanul Dănilă, cu ochii de-o culoare specială pe care nu pot s-o numesc, ne încălzește pe rând brațele, și nu numai, mie și Arynei.

E seară de film, așa că imediat după ora 19 începe să ruleze La grande vadrouille (Marea hoinăreală), ce prezintă o atmosferă puțin mai energică decât cea din încăpere. Regizat de Gérard Oury și apărut în anul 1966, este o comedie centrată pe povestea unui echipaj de piloți englezi, prăbușit de către nemți, peste Paris. Câțiva cetățeni francezi încearcă să-i ajute pe englezi să treacă granița în partea de sud a Franței, în ciuda nemților răspândiți peste tot, cât și a gafelor pe care personajele le fac constant. Filmul ne dezmorțește cu încetul, iar dacă la primele imagini doar tresărim chicotind, spre sfârșit comicul se intensifică, lăsând să curgă cu hohote în anticariat.

Prin ospitalitatea domnului Grumăzescu, seara continuă frumos, cu povestiri delicioase din viața dumnealui, cu gustări și alintături ale animăluțelor care ni s-au alăturat.

În locul în care timpul parcă stă în loc, la o oră târzie, e coborâtă cortina pentru seara de film.

de Selena CARAZĂ

 

Post a comment