„Vrem acțiuni, nu promisiuni! ”

14030781_1404964306199699_509032727_nStudenți adunați din toate colțurile țării s-au întâlnit la Galați în perioada 8-16 august 2016, în cadrul celei de-a IX-a ediții a „Forumului organizațiilor studențești din România” pentru a stabili prioritățile federației pentru următorul an universitar.  S-au lovit,  însă  de indiferența politicienilor, care au refuzat să participe la o dezbatere referitoare la principalele probleme din  educație. Întrucât politicienii au considerat că  prezența lor la dezbatere nu este necesară și nu au dorit să asculte problemele și nici soluțiile identificate de studenți în cadrul unor ateliere de lucru , aceștia au decis să nu fie impasibili și au ieșit să protesteze vineri, 12 august,  pentru a se face auziți.

În drumul lor spre sediile celor mai importante partide politice din Galați ( PSD, PNL, ALDE și PMP ) studenții au transmis parlamentarilor dorința lor de a fi prioritizată educația, respectiv de a fi finanțată corespunzător și au transmis mesaje precum: „Veniți cu toții și strigați tare, că educația nu e de vânzare!”, „De noi nu scăpați, ne subestimați!”, „Noi v-am invitat, voi ne-ați refuzat!”, „ Nu vrem lașitate, vrem integritate!”. La ușile închise ale sediilor, ei nu s-au dus cu mîna goală, ci au lăsat un cadou simbolic, reprezentat de cutii  în formă de carte, pline cu rahat turcesc și suluri de hârtie igienică. Aceștia au scandat „Vă dăm înapoi ce ne-ați dat și voi!”. Manifestarea socială nu a reprezentat o noutate pentru studenții care fac parte din alianța națională a organizațiilor studențești din România, întrucât ei au mai protestat și în anii anteriori, când au adus cu ei o vacă sau o găină, pe care le-au folosit pentru a transmite, metaforic, mesajele lor autorităților.

14037531_1404964202866376_430832902_o

Studenții au afirmat că nu se vor opri aici, întrucât în urma acestui ciclu electoral, politicienii nu au stabilit nimic benefic pentru educație. Ei speră că făcând  presiune asupra acestora, lucrurile se vor schimba și legile nu vor mai fi modificate pentru a servi intereselor celor din conducere, ci celor studențești. Totodată, urmează să fie trimisă conducătorilor statului o listă a tinerilor cu obiective educaționale și cîteva lucruri de urmat de către politicieni, pentru îmbunățirea calității educației în următorul mandat.

de Ana PLUMB

Post a comment