Seara povestitorilor

Seara de vineri ne găsește în Aula Bibliotecii Universitare „Mihai Eminescu”, unde au venit să ne povestească: Florin Iaru, Iulian Tănase și Alex Tocilescu. Activitatea a fost gândită ca o dezbatere între cei trei invitați. Astfel, moderatorii, George Onofrei și Vlad Tăușance nu s-au lăsat intimidați și au venit cu întrebări care mai de care mai nostime. Ei au reușit să creeze o atmosferă destinsă, plăcută, punându-i pe poeți să ne povestească despre diferite situații cu care s-au întâlnit. Uite așa am aflat noi cum unii se trezesc la 5 pentru că sunt președinți de bloc sau pentru că au pisici, or pentru unii 5 dimineața e oră de culcare, iar alții…alții nu se trezesc „la 5 dimineața pentru nimic”, cum este cazul lui Iulian Tănase. Dacă tot pomenisem pisicile, scriitorii s-au declarat „pisicari”, căci dacă „pisici nu e, nimic nu e”.

Orice om are cel puțin un moment jenant care i-a rămas întipărit în minte și care mai iese la iveală, din când în când, pentru a stârni râsete. Dacă ne-am întrebat vreodată cam care-i cea mai jenantă întâmplare prin care au trecut dumnealor, Florin Iaru spunea că „poate o s-o scriu într-o carte, dar n-o să vă dați seama că e despre mine”. Cum o fi și să vrei să arăți că ești bărbat în casă și nu-ți iasă?  Alex Tociulescu ne-a spus despre pățania lui cu robinetul de s-a stricat acum vreo jumătate de an și nici că se putea să cheme un nene mai priceput la treburi de astea, că deh, doar e bărbat și el. Și uite așa cumpărase o baterie nouă, în speranța că acum își va demonstra veleitățile, dar nici bine nu a fixat-o că din cauza cheii franceze, cel mai probabil din cauza ei, a pocnit pe loc bateria. Iulian Tănase ne mai zisese despre o pățanie a bărbaților iubitori de sport, care pe drum spre un meci de fotbal s-au bucurat cam tare de o sticlă de țuică, astfel încât, atunci când trebuiau să joace nu mai știau în ce echipă se aflau.

Dezbaterea a fost una frapantă, am savurat fiecare cuvințel și ne-am bucurat de deschiderea, de sinceritatea și de simpatia scriitorilor. Aș fi tentată să povestesc toate răspunsurile, căci multe mi-au rămas întipărite în memorie, dar cred că aș fura câte ceva din farmecul acestora.

 

de Ana PLUMB

Post a comment