Asociația Studenților Francofoni Iași

3 noiembrie – ziua în care Matisse a fost „forțat” să-și încheie cariera

Suntem români şi este, cumva, de datoria noastră să ne cunoaştem valorile. Suntem atât de preocupaţi de ideea de a pleca „afară”, pe deviza că acolo-i mai bine, de parcă cineva abia aşteaptă să ne întindă covorul roşu. E normal să ne dorim mai mult, dar în acelaşi timp e absurd să credem că acel ceva va veni pur şi simplu, fără ca noi să intervenim în vreun fel. Vrem locuri mai frumoase dar despre ale noastre ce ştim? Care sunt tradiţiile româneşti, locurile culturale pe care le putem vizita, ce ştim despre istorie?

Ştim că 24 iunie este ziua în care sărbătorim “Sânzienele”, dar câţi ştiu că aceasta este şi ziua internaţională a iei şi mai ales, câţi dintre noi ştiu care este originea celui de-al doilea motiv de sărbătoare?

Ia, un articol vestimentar tradiţional, a reprezentat sursa de inspiraţie a unuia dintre cei mai cunoscuţi artişti francezi, Henri Matisse, care a realizat faimoasa pictură La Blouse Roumaine. Acest tablou a fost realizat într-o perioadă de 6 luni, pe parcursul cărora au fost surprinse şi o serie de fotografii ale evoluţiei picturii, acestea fiind expuse alături de opera de artă finalizată,  la vernisajul de la Galeria Maeght din Paris.

24735291 cc 627x0

     Henri Matisse a renunţat la cariera de avocat în favoarea picturii, fiind fascinat de multitudinea culorilor de pe paletă şi combinaţiile jucăuşe ce pot fi relizate. Artistul a dezvoltat o pasiune aparte pentru cromatică, motiv pentru care a rămas în istoria artei ca lider al fauvismului, 3 noiembrie fiind ziua în care acesta a fost „forţat” să-şi încheie activitatea de pictor. De atunci și până astăzi Matisee a rămas una dintre acele figuri marcante, care leagă România de Franța. Și ce mod mai frumos de a o lega decât prin artă?

*Acest articol face parte din „Pastila de ASFI-nă!”, campanie ce se concentrează pe evidențierea datelor importante pentru noi, francofonii.

de Bianca CERCEL

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2021 Asociația Studenților Francofoni Iași

Theme by Anders Norén