Asociația Studenților Francofoni Iași

DiOR în industria modei

Christian Dior este creatorul de modă care a produs o revoluție a podiumurile perioadei postbelice. Într-un singur deceniu de activitate a rescris regulile modei deschizând căile unei noi ere în haute couture.

 Tocmai ieșeam dintr-o perioadă lovită de sărăcie, zgârcită, obsedată de carnetele de rații și cupoane pentru haine; era natural ca propriile mele creații să ia forma unei reacții împotriva acestei morți a imaginației. […] În decembrie 1946, ca rezultat al uniformelor din timpul războiului, femeile încă arătau și se îmbrăcau ca niște amazoane. Dar eu am creat haine pentru femei gingașe și delicate ca o floare, haine cu umeri rotunjiți, busturi pline, feminine, și talii suple deasupra unor fuste ample, enorme.

Christian Dior s-a născut în orașul Granville din Normandia, în ziua de 21 a lunii ianuarie, anul 1905. La 5 ani, se mută împreună cu familia în Paris. Părinții speră ca el să ajungă diplomat. Christian era însă un boem. Interesat de muzică, literatură, artă, el își dorea să studieze arhitectura. Cedând presiunilor familiei tânărul se înscrie la Școala de Științe Politice, în ciuda înclinațiilor lui artistice.

După finalizarea studiilor, sprijinit de tatăl său cu condiția ca numele Dior să nu fie folosit, Christian își deschide o galerie de artă împreună cu prietenul său, Jacques Bonjean, tranzacționând tablouri ale artiștilor faimoși ai vremii, precum Salvador Dali sau Pablo Picasso. Galeria este închisă în anul 1931, un an care îl încearcă pe tânărul Dior, răpindu-le viața mamei și fratelui său, și aducând prăbușirea afacerii tatălui.

În următorii ani își descoperă dorința de a fi el însuși creator și începe să deseneze schițe pe care le vinde la prețuri modeste. Lucrează o perioadă pentru designerul Robert Piguet, ca mai apoi să se angajeze la designerul Lucien Lelong care îi va fi un adevărat profesor, modelându-l pe creatorul de modă – Christian Dior.

Norocul i-a ieșit în cale într-o zi a anului 1946, când i s-a oferit șansa să preia frâiele unei case de modă aflată în colaps. Era cât pe ce să rateze șansa din pricina îndoielilor. În cele din urmă, finanțat de proprietar, care a văzut în Christian un viitor strălucit, își deschide propria casă de modă, Maison Christian Dior. Iar de aici, restul e poveste…

 

dior HCF2012 new look

 

O poveste de un deceniu. Un deceniu în care va schimba fundamental moda feminină postbelică, publicaţia Harper’s Bazaar denumind totul Noul Look. Modelele rochiilor lui Dior veneau după o lungă perioadă în care feminitatea fusese ascunsă. Prin urmare, creaţiile sale au fost nu numai admirate, ci şi contestate. S-a cerut chiar arestarea lui, în unele ţări fiind interzis.

A avut o relație specială cu florile, care se regăsesc constant în creațiile casei Dior, dar în special în parfumurile Dior. În anii ’50, Christian cumpără un domeniu aflat pe o colină de chiparoşi, în orașul Grasse din sudul Franței, oraș considerat a fi capitala mondială a parfumurilor. Castelul Colle Noir devine locuinţa de suflet a designerului francez Christian Dior. Aici se stoca recolta de trandafiri şi se refugia creatorul după fiecare colecţie. Primul parfum lansat de Christian Dior, Miss Dior, este dedicat surorii sale, Catherine Dior.

 

castel3

 

Imperiul Christian Dior a continuat să crească răsunător, într-o perioadă scurtă de timp, însă norocul l-a părăsit devreme pe creator, acesta decedând la doar 52 de ani, într-o vacanță în Italia, răpus de un inevitabil atac de cord.

Astăzi, numele Christian Dior încă domnește în industria modei, fiind asociat cu feminitatea, creativitatea și eleganța absolută.

Mini BIO:

https://www.youtube.com/watch?v=eYjE48Pj8fg

*Acest articol face parte din „Pastila de ASFI-nă!”, campanie ce se concentrează pe evidențierea datelor importante pentru noi, francofonii.

de Selena CARAZĂ

 

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2021 Asociația Studenților Francofoni Iași

Theme by Anders Norén