Asociația Studenților Francofoni Iași

Fracofonul Ghali

Noi, ASFI-știi, răspândim spiritul francofon oricând și oriunde putem. Promovăm valori precum diversitatea culturală și lingvistică și dorim intensificarea dialogului multicultural. Nu suntem nici primii, nici ultimii care fac aceste lucruri. Și ne bucurăm. Ne bucurăm deoarece pe tot mapamondul există sau au existat persoane și organizații care au transmis mai departe spiritul francofon.

Printre aceste persoane se numără și primul Secretar General al Organizației Internaționale Francofone (OIF), Boutros Boutros Ghali .

160216-boutros_boutros-ghali-1046_bda891c477ad0f89ec84eb799e2fd573.nbcnews-ux-2880-1000

Domnul Ghali s-a născut pe data de 14 noiembrie 1922 în Cairo, Egipt. A fost un om cult. A obținut multe titluri și diplome de la numeroase universități. Pe scena politică a intrat în timpul președintelui Anwar El Sadat, mai târziu având un rol important în stabilirea acordurilor de pace dintre președintele Sadat și prim-ministrul israelean Menachem Begin.

În 1991 devine al șaselea secretar general al Națiunilor Unite, luptându-se în timpul mandatului său să păstreze pacea și ordinea în țările măcinate de războaie civile sau genocide.

https://www.youtube.com/watch?v=yzVMV8pdB9Q&index=1&list=LL-WvkTOa3vbyqW1CM5nSx6g

A răspândit prin lume principii de bază precum libertatea și egalitatea. Acțiunile sale erau cu intenția de a obține sau de a menține pacea și buna întelegere. Iar legat de francofonie: el nu a promovat-o doar în timpul mandatului său de Secretar General al Organizației Internaționale Francofone, ci a promovat-o la un nivel înalt la fel cum încercăm noi, ASFI, la un nivel mai mic, constant, oricând și oriunde putea. Datorită faptului că a încercat să facă lumea un loc mai bun pentru fiecare, prin politica și inițiativele sale, îi purtăm un imens respect și regretăm faptul că a murit anul acesta pe 16 februarie.

*Acest articol face parte din „Pastila de ASFI-nă!”, campanie ce se concentrează pe evidențierea datelor importante pentru noi, francofonii.

de Albin POPA

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2021 Asociația Studenților Francofoni Iași

Theme by Anders Norén