Asociația Studenților Francofoni Iași

În Catedrală, colindele au adunat emoție și cărți…

8 decembrie, Catedrala Mitropolitană din Iași, undeva în jurul orei 18

Se aud pași grăbiți. Oameni cu suflet ASFI-ist muncesc pentru a-și îndeplini cu succes responsabilitățile, și parcă se află peste tot, în același moment, în ciuda legilor timpului. Uneori, ștrumfii sunt magici! Voci duioase repetă colinde, poate în zadar, dacă stau să mă întreb: Se poate mai frumos de-atât? Eu aștept încă într-un colț al camerei în care corurile poposesc încercând să se descotorosească de emoții, pe care parcă le adun eu în piept, înainte ca ei să intre pe scenă.

Când ajung în catedrală, simt în aer liniștea și căldura. Oamenii pășesc curioși, unii pentru a lua parte la ceea ce urmează să se întâmple, alții pentru liniștea sufletului pe care o caută cu obișnuință în acest lăcaș. Tot din obișnuință, caut și eu să strâng emoții de pe chipurile adunate aici: stresul organizatorilor (deloc într-un sens negativ, că doar suntem magici, niciodată triști sau obosiți, doar oameni), dar și dorința și dragul cu care muncesc ca evenimentul să fie unul deosebit, emoțiile colindătorilor care parcă le fac unora mâinile să tremure ușor, deși, vinovat s-ar dovedi și frigul de afară, seriozitatea celor care pășesc în biserică, aceștia făcându-mi munca de „cititor al chipurilor” puțin mai dificilă. Dar imediat ce concertul începe, sunt ajutată. Colindele acționează precum ceaiul cald, topind sobrietatea de pe fețe, lăsând în urmă niște ochi care vorbesc, de la suflet la suflet, diferit.

IMG_2666

 

 

 

 

 

 

 

Mi-ar plăcea mult să continui vânătoarea asta de simțiri, dar mă cheamă datoria, și mă întorc în camera micuță, concentrată cu emoție, pentru a reuși să sustrag câteva gânduri. Ne-am bucurat de prezența următoarelor coruri: Corul Învierea al Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români Iași (dirijat de Andreea Grișco), Corul Aleph (dirijor pr. Alexandru Grigoras), ansamblul Floralia și Corul Byzantion, dirijate de prep. univ. drd. Adrian Sârbu, Corul Mira (dirijat de prof. Petronela Dârţu), Corul Trysaghion (dirijat de Alexandru-Ioan Tecucianu), Corul bărbătesc Mitropolitul Iosif Naniescu (dirijat de pr. Gabriel Nastasă).

În toată agitația din culise, reușesc să le fur câteva minute unora dintre dirijori. Aflu de la dirijoarea Corului Învierea, Andreea Grișco, că tradiția și dorința de a transmite mesajul specific al colindelor să ajungă în sufletele celorlalți, i-au convins să se alăture nouă în ajutarea îndeplinirii scopului pe care-l avem. Zâmbind, îmi spune: Sunteți niște persoane deosebite, altfel nu v-ați fi aflat în seara asta aici! Tresar, și mă retrag cu sufletul plin de mulțumire că Cineva m-a așezat în mijlocul omuleților minunați pe care-i am alături.

IMG_2629

Tinerii din Corul Mira, un grup plin de viață și speranță, îmi enumeră cu zâmbetul larg câteva motive pentru care se află la acest eveniment, printre care faptul că este un concert caritabil, bucuria de a cânta colinde în catedrală, cât și bucuria de a cânta alături de alți minunați colindători. Dirijoarea transmite ASFI-ului:

An de an să vă mențineți acest bun obicei și să faceți Iașiul să cânte colinde pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie de ajutor.

Gândurile dirijorului Adrian Sârbu, pentru tinerii organizatori, sunt cuprinse în filmulețul următor:

Seara se încheie în aceeași liniște și căldură cu care a și început! Concerte nu mai avem, dar avem alte surprize, căci povestea ACP-ului din acest an nu s-a terminat. Stai cu ochii pe noi, drag cititor, așa cum îl urmăreai pe Moș Crăciun în anii curați ai copilăriei tale. Ne dorim ca și pentru copiii pentru care luptăm să conteze acești ani, însă doar împreună putem face magie!

      de Selena CARAZĂ

 

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2021 Asociația Studenților Francofoni Iași

Theme by Anders Norén