Asociația Studenților Francofoni Iași

Noua treaptă a evoluției sociale

Pe 19 ianurie, în 1798, s-a născut Auguste Comte, filosoful francez care avea să pună bazele sociologiei și a filosofiei pozitiviste.

După ce termină studiile, el se mută la Paris din cauza unor neînțelegeri cu familia. Astfel, ajunge să fie studentul și secretarul lui Henri Saint-Simon, datorită căruia Comte ajunge în contact  cu societatea intelectuală și începe să publice diverse articole.

Influențat de mentorul său, Comte dezvoltă doctrina filosofiei pozitiviste, încercând să pună bazele unei doctrine sociale care să fie bazată pe știință.

Conform teoriei evoluției sociale propusă de Comte, societatea ar trece prin 3 stări: cea teologică, în care se credea că o forță divină are autoritate supremă asupra omului și societății, cea metafizică, în care omul a început să pună sub semnul întrebării autoritatea și religia, și starea positivă, care reprezintă momentul în care oamenii au început să se foloșească de știință pentru a-și explica lumea din jur.

Astfel, filosofia pozitivistă, corepondentă al ultimei stări de evoluție, pleacă de la premisa că singura cunoaștere autentică este cunoașterea științifică. Aceasta nu mai încearcă să explice cauza fenomenelor, ci se rezumă la studierea și descrierea datelor senzoriale.

Teoriile lui au culminat în  Système de politique positive, la care a lucrat între 1851 și 1954, lucrare care a dat naștere unei religii seculare dedicată umanității. De asemenea, se spune că termenul altruism ar fi fost inventat de Comte și folosit pentru prima dată în această lucrare.

*Acest articol face parte din „Pastila de ASFI-nă!”, campanie ce se concentrează pe evidențierea datelor importante pentru noi, francofonii.

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2021 Asociația Studenților Francofoni Iași

Theme by Anders Norén