Asociația Studenților Francofoni Iași

Povești din spatele săptămânalului studențesc

Sâmbătă, ora 12, Campusul Titu Maiorescu.

Sâmbătă, pentru mine, e ca o zi de luni nu foarte rea. E ziua care se joacă cu nervii mei și nu știu cum reușește să scurgă timpul așa de repede, că mai mereu sunt în întârziere. La 11:50 ies agitată din cămin, pentru că Poveștile vii de astăzi înseamnă oameni care scriu la Opinia Studențească, și nu, nu pot să lipsesc. Chiar dacă cerul îmi strigă Ploaie!, mă îndrept cu repeziciune spre campus. Ajung puțin moroconoasă, pentru că am făcut țăndări, fără să vreau, sub papuc, un biet melc. Sper să fiu iertată.

La Balenă, câteva priviri degajate deja îmi dau o stare de mai bine, și încep să respir din nou normal. Nu durează mult, și apar toți invitații noștri – 6 omuleți scriitori la Opinia: Sabina Nica, Florentina Tituleac, Andreea Anton, Beatrice Juravle, Andrei Mihai și Aryna Creangă . Ne facem comozi în jurul unei măsuțe, și ne punem pe povestit. Aryna, scoate un ziar și ne vorbește despre structura și conținutul acestuia. Aflăm ce se scrie în ziar, cum se scrie, cine scrie ce. Cu pași mărunți parcurgem drumul pe care îl parcurge ziarul până să ne întâmpine la facultate. Aflăm de imprimanta din redacție, pe nume Geta, de prăjiturile bune pe care le primesc săptămânal de la mama lui Mihai, despre cum e cu astrologia prin redacție și cum se scrie horoscopul. Ne-au povestit pe rând despre primele interviuri și reportaje, și ne-am distrat tare bine ascultându-le peripețiile.

Am realizat că în spatele unui ziar bun stau eforturi  măsurate în: nopți nedormite, CAFEA,  multe deplasări, CAFEA, ședințe, CAFEA, bețe-n roate, CAFEA, CAFEA, și iar CAFEA – despre cafea, nu mi-au spus ei, dar sunt sigură că așa supraviețuiesc supereroii. Să fii redactor nu-i ușor! Însă momentele adunate, oamenii frumoși întâlniți, poveștile și povestirile strânse, colegii care-ți devin prieteni și casă, și tot ce mai umple sufletul unui redactor, echilibrează balanță, ba chiar înclină spre satisfacție.

Chiar dacă a fost sâmbătă, chiar dacă am devenit o criminală de melci, chiar dacă ploaia m-a udat puțin, mi-am luat iar doza de Povești Vii și-am zâmbit triumfător la astrele care s-au aliniat cam prost săptămâna asta. Poate Opinia de mâine, la care pun pariu că se lucrează la ora asta, va schimba situația (Sunt Taur, zic și eu!).

 

scris de Selena CARAZĂ

Next Post

Previous Post

Leave a Reply

© 2021 Asociația Studenților Francofoni Iași

Theme by Anders Norén