Bal Mascat

În fiecare an, sfârșitul lunii internaționale a francofoniei aduce un eveniment singular la nivelul Iașului: Balul Mascat Francofon, desfășurat chiar în Universitate, în Sala Pașilor Pierduți. Astfel, valorile francofoniei, împletite într-un cadru plin de istorie și manifestări artistice, susțin dialogul intercultural printr-o invitație adresată tuturor studenților din Iași, indiferent de naționalitate.

Concursurile și premiile sunt completate de muzică, dans și de multe surprize pregătite împreună cu invitați speciali. Intrarea este liberă, singurele condiții de participare fiind respectarea temei (prin costumație și/sau alegerea măștii potrivite) și buna dispoziție

Program

Balul are loc în fiecare an, în luna mai, luna francofoniei. El se termină până în ora 23:00, după care urmează un After Party într-o locație diferită.

Tematică

În fiecare an se schimbă tematica. În ultimii 3 ani am avut: personaje de basm, cupluri celebre și personaje de film. Creativitatea studenților este pusă la încercare cu fiecare ediție.

Atelierul de măști

Deși costumația pe tematică e obligatorie, pentru cei care nu sunt foarte bine camuflați sau pur și simplu doresc să aibă ca amintire mai mult decât o fotografie pentru facebook, voluntarii ASFI muncesc câteva săptămâni la un număr mare de măști. Fiecare mască e unicat și este realizată cu mare atenție, dichiseală și dedicare.

Parada personajelor cu tramvaiul de epocă

Printre metodele noastre de promovare se află și una tradițională, care e nelipsită an de an. Există în Iași un tramvai de epocă, dar ieșenii sunt privați de plăcerea de a-l vedea pe străzi. Noi îl scoatem de la naftalină și, costumați în personaje diverse, dăm sfoară în țară despre Balul Mascat împărțind flyere din loc în loc, făcând invitații cu portavocea și punând muzică în limba franceză. E lesne de înțeles că toată lumea se oprește pentru câteva secunde din goana zilnică pentru a zâmbi și a face o poză.

tramvai-2

Concursul de costume

În seara balului se dansează, se valsează, se organizează jocuri, se socializează. Momentul culminant, însă, este cel al concursului de costume, când cei mai îndrăzneți dintre participanți se înscriu în cursă, iar apoi are loc o paradă în lumina reflectoarelor în urma căreia cele mai ingenioase costumații sunt premiate.  

minon

Atelierul de măști realizează anual o serie de modele de măști pentru cei ce trec pragul Sălii Pașilor Pierduți în seara Balului Mascat. Masca o puteți achiziționa în seara cu pricina și se vrea a fi o completare la costumul pe care l-ați îmbrăcat și mai ales un suvenir pentru a vă aminti de o seară inedită.

Rezervă-ți masca

Mai multe detalii despre ediția din acest an găsiți aici.