Festivalul „Zilele Studentului Francofon” (ZSF)

Festivalul “Zilele Studentului Francofon” și-a propus să aducă în mediul studențesc ieșean un proiect inedit, bazat pe amenajarea artistică a spațiului, pe elemente de artă vizuală modernă și pe arta spectacolului, pe noțiuni de educație culturală și civică, pe recondiționarea habitatului studențesc și nu în ultimul rând, pe implicarea voluntară a studenților interesați de schimbarea în bine a lumii în care trăim.

Având ca scop crearea unui cadru de interacțiune culturală, civică și socială a tinerilor oraşului Iaşi, în contextul necesității unei redefiniri a conceptului de responsabilitate culturală, voluntarii ASFI împărtășesc valorile francofoniei, dezvoltând diversitatea culturală și promovând bunele practici în domeniul culturii.

Pentru a consulta programul și ce am pregătit pentru tine intră pe www.zsf.ro.

Vezi AICI cum a fost anul trecut!

Cum?

Festivalul se desfășoară sub forma a cel puțin 10 activități de profil cultural, sportiv și de divertisment pe parcursul a 5 zile.

Unde?

De doi ani festivalul și-a mutat activitățile răspândite prin tot orașul într-un singur loc: Campusul Titu Maiorescu, cunoscut sub numele de „La Balenă”.

Când?

Festivalul se desfășoară în fiecare an, în a doua jumătate a lunii mai.

Activitățile diferă de la an la an în funcție de viziunea noii echipei care se schimbă față de anul precedent. Totuși, există câteva activități tradiționale care sunt nelipsite și care se bucură mereu de foarte mult succes.

Proiecții de film în aer liber

Se ia un banner imens, se întinde, se leagă din cele 4 colțuri de doi copaci din campus, se montează videoproiectorul și cei peste 200 de studenți, veniți cu păturica după ei, vizionează câte un film bun în limba franceză, în fiecare seară a Festivalului. 

Concert

În fața „balenei” se montează cu mare agitație o scenă și multe lumini. Timp de câteva ore participanții se bucură cu precădere de muzică folk și rock alternativ. Artiștii invitați și genurile diferă de la an.  

concert

Teatru pe butoaie

Teatrul pe butoaie se joacă chiar pe…butoaie. Conceptul pe care noi l-am inițiat în 2010 a avut mare priză la publicul ieșean, întrucât era ceva inedit. Până să ne mutăm în campus montam scena pe Str Lăpușneanu. Pe scena improvizată joacă trupe de teatru consacrate, dar și trupele de teatru ASFI: Les Incontournables și Impros Iași.

butoaiw

La Taifas

Taifasul e variantă mai puțin formală, mi cordială, mai d ela maestru la discipol dar la același nivel, la iarbă verde. Ultimul nostru invitat de seamă a fost Medeea Marinescu, a cărei povești despre viață, teatru, educație și ce înseamnă a fi tânăr, au ajuns la sufletele emoționate ale participanților, care au plecat de acolo cu un pas mai înainte decât erau înaintea acestei întâlniri. 

medeea

Poate cea mai importantă și mai solicitantă parte a festivalului este amenajarea Campusului. Cu fiecare ediție care trece, încercăm ca o parte dintre modificările pe care le facem să rămână permanente. Încercarea ultimelor două ediții a fost să pictăm un număr de peste 200 de coperți pe spatele scărilor din cele 3 cămine, „îmbrăcarea” balcoanelor cu fețele marilor personalități marcante ale Iașului și estetizarea fântânii Balena. An de an ne apropiem de finalizarea lucrărilor, încercând totodată să vizăm elemente noi care necesită recondiționare. Scopul nostru este să transformăm acest Campus într-un adevărat incubator de studiu, relaxare și joc, care prin designul atractiv să scoată studenții afară din cămine, să-i încurajeze să interacționeze și să învețe unii de la ceilalți într-un mediu prietenos și creativ.

Aici puteți vedea cum au decurs lucrările pentru transformarea fântânii Balena.

Pentru că lucrăm exclusiv cu voluntari, lucrările merg destul de greu, însă cu puțin ajutor financiar am putea finaliza lucrările în campus mai devreme. Dacă vă place ideea ne puteți sprijini prin donații, indiferent de suma acestora.

fantana
Donează acum